Lääkäri helpottaa potilaan kipuja määräämillään lääkkeillä ja hoidoilla. Psykologit ja terapeutit voivat purkaa psyykkisiä patoutumia, ja fysioterapeutit auttavat kipukroonikkoa löytämään oikean tavan liikkua. Mutta vain vertainen tietää, millaista on elää jatkuvan kivun kanssa.
Kipu masentaa usein. Masennus taas lisää kipuja, jolloin vaarana on eristäytyminen. Omaa perhettä ei viitsi murheillaan kuormittaa, ystävät eivät ymmärrä, miksi ennen mukana ollut ei enää osallistu yhteisiin tapaamisiin, ja tuttavat saattavat ihmetellä, mistä on kysymys, kun kipu ei aina näy ulospäin. Vertaistuki tuo samassa tilanteessa olevat yhteen. Vertaistukea tarjoavat yhdistykset, liitot ja sairaalat. Vertaistuki on vastavuoroista kokemusten vaihtoa samanlaisten kysymysten ja ongelmien kanssa kamppailevien kesken. Se saa kipuilevan kuulumaan joukkoon ja näyttää, että kaikesta huolimatta pärjätään. Löytyy joku, joka ymmärtää.
Vertaistukiryhmissä kävijät voivat purkaa tuntojaan, tulla kuulluksi ja ymmärretyksi ilman selittelyn tarvetta. Muut tietävät, miltä tuntuu, kun on kipeä. Lisäksi vaihdetaan ajatuksia eri sairauksista, hoitomuodoista ja siitä, miten pärjätä kivun kanssa. Aina ei tarvitse kertoa omaa tarinaansa vaan voi myös vain kuunnella ja tutustua toisiin kipuihmisiin. Kahden ihmisen toisilleen tarjoama tuki on tasavertaista vierellä kulkemista. Parhaimmillaan vertaistuki antaa sisältöä elämään ja tunteen selviämisestä.
Omaiset tarvitsevat tukea tukeakseen
Myös kipuilevan omaiset tarvitsevat tukea. Krooninen kipu koskettaa koko perhettä, eikä siitä saa lomaa. Arki voi käydä raskaaksi, jos sairastava puoliso ei kykene osallistumaan kotitöihin, harrastuksiin tai matkusteluun. Omaisten vertaistukiryhmässä voi purkaa niitä kipeitä tuntoja, joita useimmille kroonisen sairauden kanssa eläville nousee.
Lue myös: Harvinaisuus on yllättävän yleistä
Vertaistukea voidaan järjestää ammattilaisen ohjauksella tai vapaaehtoisten voimin. Kummallakin on paikkansa: vertaistuki tavallisen ihmisen tiedoin ja taidoin ei korvaa ammattilaisapua vaan toimii yhdessä sen kanssa. Myös netistä löytyy vertaistukea. Monista eri sairauksista kärsiville on omia foorumeita sekä Facebook-ryhmiä, niin myös kipukroonikoille. Verkossa vertaistuki on olemassa ajasta ja paikasta riippumatta. Vertaiset päivystävät myös tukipuhelimessa useita kertoja viikossa. Oli vertaistuen kanava mikä tahansa, käydyt keskustelut ovat aina luottamuksellisia. Suomen Kivun vertaistukiryhmään osallistuminen on ilmaista, eikä vaadi jäseneksi liittymistä. Yhdistyksellä on lähes 40 vertaistukiryhmää ympäri maata. Et ole yksin.
Kirjoittaja Virpi Paasisalo on Suomen Kipu ry:n puheenjohtaja.