Johannes Savolainen
allergologian professori, Turun yliopisto
Nyt kun nuha ja aivastelu herättävät monissa huolta, on hyvä muistaa, että kutiava nenä ja silmät voivat liittyä siitepölyallergiaan. Astmaatikoilla siitepöly voi aiheuttaa myös hengityksen vaikeutumista.
Siitepölykausi alkoi tänä vuonna tavallista aikaisemmin. Pähkinäpuun kukinta on jo lopuillaan ja lepän kukinta on meneillään maan eteläosissa ja keskiosien lämpimimmillä kasvupaikoilla. Kysyimme Turun yliopiston allergologian professorilta Johannes Savolaiselta kausiallergian oireista ja hoidosta. Hän kertoi myös, miten oireet voi erottaa koronaviruksen oireista.
Allergiselle nuhalle tyypillistä on kirkas vuotava nuha ja nenän tukkoisuus.
Mitkä ovat kausiallergian tyypilliset aiheuttajat?
Tyypilliset aiheuttajat ovat kukkivien puiden ja heinien synnyttämät siitepölyt. Talven hiekoitusten ja kuivan ilman nostattama katupöly ärsyttää myös erityisesti allergikkojen limakalvoja. Lehtipuut kukkivat keväisin, tavallisesti pähkinäpensas ja leppä maalis-huhtikuussa ja koivu toukokuussa. Heinät kukkivat kesäkuusta elokuuhun ja pujo heinä-elokuussa painottuen elokuuhun.
Mitkä ovat tyypilliset kausiallergian oireet?
Allergiselle nuhalle tyypillistä on kirkas vuotava nuha ja nenän tukkoisuus, joillakin myös korvatorvet kutiavat. Silmätulehduksessa silmät kutisevat, punoittavat ja verestävät. Alempien hengitysteiden oireena ovat astmaoireet eli vaikea uloshengitys, hengityksen vinkuminen tai rasitusyskä.
Miten allergian aiheuttaman hengenahdistuksen erottaa influenssasta tai koronaviruksesta?
Influenssa ja korona aiheuttavat keuhkokuumeen, siitepölyt astmakohtauksen. Keuhkojen auskultaatio, keuhkoröntgenkuva ja hengitysfunktiotutkimukset (PEF, spirometria) ovat käyttökelpoisia tutkimuksia. Kun allergia aiheuttaa astmaa, se yleensä aiheuttaa myös nuhaa ja/tai silmätulehdusta. Allergisen nuhan aiheuttama erite on kirkasta ja juoksevaa, influenssassa se muuttuu muutamassa päivässä paksuksi ja värilliseksi.
Miten kausiallergiaa voi hoitaa?
Allergisen nuhan ja silmäoireiden (rinokonjunktiviitin) oireita lievittäviä hoitoja ovat antihistamiinitabletit, paikallinen nenäkortisoni ja silmätipat. Astmassa auttaa hoitava ja avaava astmalääke. Pidempikestoinen, toistaiseksi ainoa hoitomuoto on siedätyshoito. Siinä potilaan elimistöön annostellaan allergeenia eli ainetta, jolle hoidettava on allerginen.
Nykyisin siedätystä on saatavilla sekä pistoksena että tablettimuodossa, jolloin tabletti laitetaan kielen alle sulamaan. Lehtipuuallergia hoidetaan koivulla ja heinäallergia timoteilla. Pujoallergiaan siedätystä ei ole saatavilla.