Lääketieteen kehitys on tuonut myeloomapotilaille lisää elinvuosia ja elämänlaatua sairauden kanssa elettyihin vuosiin.
Myelooma on luuytimen plasmasolujen syöpäsairaus, jossa myeloomasolu täyttää kopioillaan luuydintilan ja tarpeellisia vasta-aineita tuottavat plasmasolut joutuvat väistymään.
– Näin sairaus vaikuttaa koko elimistöön ja oireet ovat moninaisia. Tyypillisin näistä on luustosärky, jota kokee 66 prosenttia potilaista. Väsymystä aiheuttavaa anemiaa ilmenee 32 prosentilla ja munuaisten vajaatoimintaa noin 20 prosentilla sairastuneista, hematologi Pekka Anttila avaa tilastoja myelooman yleisimmistä oireista.
Toisinaan pitkään oireeton myelooma todetaan monesti sattumalta.
– Rutiininomaisen terveystarkastuksen veri- tai virtsakoe voi johtaa sairauden jäljille ennen oireiden ilmaantumista. Lopulliseen diagnoosin tarvitaan hemoglobiinin sekä kalsium- ja munuaisarvojen lisäksi seerumin ja virtsan proteiinitutkimuksia, koko luuston röntgen ja luuydintutkimus, Anttila kertoo.
Hoito aloitetaan vasta oireiden alettua.
– Yli 10 % myeloomapotilaista elää diagnoosin kanssa ilman hoitoa, sillä nykylääketiede osaa helpottaa oireita, ei parantaa kokonaan sairautta. Oireettoman elämänlaatua ei tällöin ole syytä häiritä hoitojen sivuvaikutuksilla, Anttila sanoo.
– Oireilevan potilaan vointia hoidot kuitenkin kohentavat tehokkaasti yleensä parin kuukauden sisällä. Kunto ja elämänlaatu paranevat, ja moni pystyy jatkamaan työelämässäkin, hematologi jatkaa.
Hoitokäytäntöjen yhtenäistämisellä laatua
Viimeisimpään tutkimusnäyttöön perustuvien yhtenäisten hoitokäytäntöjen linjaaminen ja noudattaminen potilaan asuinalueesta riippumatta varmistavat potilaiden yhdenmukaisen kohtelun ja laadukkaan hoidon.
– Käytettävissä olevien lääkemolekyylien määrä lisääntyy jatkuvasti ja potilastyön on kuljettava kehityksen mukana. On tärkeää, että valtakunnallisesti noudatetaan yhtenäistä hoitokaavaa, jonka perustana on tieteellinen näyttö, Anttila painottaa.
Hoitomenetelmiin vaikuttavat potilaan ikä ja kunto.
– Ylläpitohoito voi kestää vuosikausia. Tyypillisesti myeloomapotilaalla on useita hoitojaksoja, joiden välissä on myös oireettomia jaksoja ilman lääkkeitä, Anttila kertoo.