Skip to main content
Etusivu » Infektiotaudit » Rosa Meriläinen: “Ajattele hiv-positiivisesti”
Hiv

Rosa Meriläinen: ”Ajattele hiv-positiivisesti”

rosa-merilainen-kirjailija
rosa-merilainen-kirjailija
Kuva: Heli Sorjonen / Teos

Mitä sitten tapahtuu, kun ihminen on saanut tietää olevansa hiv-positiivinen? Hän saa elinikäisen estolääkityksen, jonka ansiosta hän ei kuole. Hieno asia verrattuna ei-niin-kaukaisiin aikoihin, jolloin aids pääsi kehittymään tappaen kantajansa hiljalleen.

– Median ja taiteen kautta kerrottiin riipiviä tarinoita siitä, miten nuori ihminen huumeisiin tai seksiin sorruttuaan joutui kantamaan vastuuttomuutensa seuraukset rankimman kautta. Vakavanaamainen yleisö vannotti itselleen käyttävänsä kondomia, varovansa huumeita ja irtoseksiä tai sitten eläytyi punainen nauha rinnassaan niiden rohkeiden elämäntarinaan, jotka uskalsivat antaa kasvot aidsille, Hiv-säätiön puheenjohtaja ja entinen poliitikko Rosa Meriläinen muistelee millaista puhe sukupuolitaudeista oli aikanaan.

Ei koskaan enää täysin vapaa

– Minullakin on ollut hiv-positiivisen miehen cd-levy, jota kuunnellessani tirautin oikein itkunkin, vaikka en edes pitänyt hänen musiikistaan. Halusin ajatella olevani niitä vapaamielisiä hyviä ihmisiä, jotka eivät tuomitse ja leimaa tuota miestä hänen homoutensa ja homotautinsa takia, Meriläinen kertoo.

Kaikki eivät kuitenkaan tee aaltoja kohdatessaan hiv-positiivisen. Jos hiv-positiivinen harrastaa suojaamatonta yhdyntää, sitä pidetään seksin sijaan väkivaltana. Hänen velvollisuutensa on kertoa hiv-positiivisuudestaan kaikille ihmisille, joiden kanssa on aikeissa harrastaa seksiä.

Meriläinen on sitä mieltä, että tämä varmasti tehokkaasti estää vapaasta irtoseksistä nauttimisen, mikäli se on ollut aikaisemmin se elämän suola. Asia ei ole yksinkertainen myöskään parisuhteessa eläville hiv-positiivisille.

Hiv-positiivisuus tuo elämään sellaisen vastuun, jonka jälkeen ei koskaan enää ole täysin vapaa.

Riski on aidosti olemassa. Koska hiv-positiivinen hyvää hoitoa saadessaan voi elää pitkän ja antoisan elämän, kondomin käyttöön ei oikein viitsi kannustaa pelkällä pelottelulla. Se kun saattaisi turhaan leimata hiv-positiivisia.

Jotta yhä harvempi saisi hiv:n, olisi tärkeää, että ihmiset huomaisivat riskikäyttäytymisen olevan riski, vaikka sitä tekisi vain satunnaisesti. On tietysti satumaisen huonoa tuuria, jos perheellinen mies harrastaa elämässään miehen kanssa suojaamatonta seksiä vain yhden kerran ja onnistuu silloin hankkimaan hiv-tartunnan.

Toisaalta juuri itsensä heteroiksi mieltävät ‒ todella harvoin ja satunnaisesti miesten kanssa seksiä harrastavat miehet ‒ varsin helposti ovat sivussa kaikesta siitä homomiehille suunnatusta seksivalistuksesta, joka muistuttaa kondomin ja liukuvoiteen tarpeellisuudesta. Homoseksuaaleillehan kondomin käyttöön motivoi nimenomaan turvallisuus, koska raskaaksi ei siitä touhusta voi tulla. Toivon, että viikoittain vapaata seksiä harrastavat homomiehet muistaisivat kondomin, sillä hiv-riski on aidosti olemassa.

Lue myös: Elton John: Aids-epidemia päätökseen vuoteen 2030 mennessä

Ulkomaantuliaiset ovat ikäviä

Mutta tärkeää se on kaikille muillekin: kaikille omasta mielestään ihan tavallisille ja vastuuntuntoisille, pikemminkin tylsille ja kilteille ihmisille, jotka kerran kymmenessä vuodessa alkoholin siivittämänä äityvät tekemään jotain hullua.

Erityisesti joku järki hulluttelussakin kannattaa pitää mielessä ulkomaanmatkoilla. Puolet suomalaisista tartunnoista tuodaan tuliaisina. Puolet seksitartunnoista on saatu miehen ja naisen välisestä seksistä.

Next article