Kun yli nelikymppinen ihminen teloo polvensa, seurauksena on yleensä nivelkierukan repeämä, nivelsidevamma tai rustovaurio. Kehittyneiden kuvantamismenetelmien avulla vamma voidaan paikallistaa tarkasti ja hoitaa kuntoon.
Äkkipysähdyksen, kaatumisen tai vääntymisen aiheuttamat polven nivelkierukan ja eturistisiteen repeämät, nivelsiteiden venähdykset ja rustovauriot ovat tavallisimpia polvivaivoja. Jos magneetti- tai röntgenkuvauksissa ei näy mitään, vammaa hoidetaan tyypillisesti levolla, kylmähoidolla, särkylääkkeillä ja kuntoutuksella.
Rustovauriot ovat vähemmän tunnettu alue, vaikka ne ovat yksi yleisimpiä pitkittyvän polvivaivan syitä. Mehiläisessä työskentelevä, alansa maailman huippuasiantuntijoihin lukeutuva ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri, professori Jari Salo sanoo, että pienilläkin rustovaurioilla voi olla iso merkitys nivelen rasituksensietoon. Yleensä rustovaurioinen nivel ei kestä iskuttavia rasituksia, ja turpoaa ja jäykistyy rasituksen seurauksena.
– Tyypillisessä rustovauriossa polven kanssa voi toimia melko normaalisti, mutta se turpoaa ja kipeytyy liikunnan jälkeen. Kun vaurio etenee, polven rasituksen sieto heikkenee ja polveen tulee myös jäykkyyttä, lepokipua ja yösärkyä.
– Kierukan repeäminen on aivan erityyppinen vamma. Se aiheuttaa huomattavasti terävämpää kipua. Jotta vamman laatu ja laajuus saadaan selville, on polvi tärkeää kuvantaa mahdollisimman tarkasti.
Hoitamaton rustovaurio voi aiheuttaa polvessa pitkällisiä oireita, ja usein tarjottu vaihtoehto on vähentää liikuntaa ja tehdä tekonivel, kun polven kanssa ei enää pärjää. Jari Salon mukaan tekoniveltä ei kuitenkaan kannata jäädä kaikissa tapauksissa odottamaan.
Uuden luokan tarkkuus kuvantamiseen
Jari Salon johdolla Suomessa kehitetyllä kartiokeilakuvauksella nähdään muun muassa polven sisäiset rakenteet, nivelkierukat ja rustopaksuudet, jopa 0,2 millimetrin aidolla 3D-tarkkuudella. Kartiokeilakuvaus on laskennallisesti jopa 300 kertaa tarkempi kuin tyypillinen MRI-kuvaus.
Rustovauriot ovat vähemmän tunnettu alue, vaikka ne ovat yksi yleisimpiä pitkittyvän polvivaivan syitä.
Kuvaus on nopea ja siitä saatava sädeannos on merkittävästi pienempi kuin perinteisessä TT-tutkimuksessa. Polven kuvantaminen kestää vain 18 sekuntia. Potilas istuu kuvauksen ajan tuolilla. Putkeen ei tarvitse mennä, mutta polveen tarvitaan varjoaine.
Kartiokeilakuvassa pienetkin rakenteet kuvautuvat tarkkoina ja tieto tallennetaan vapaasti tarkasteltavana datana. Tällöin vapaudutaan perinteisistä leikekuvantamisen rajoitteista, joissa nivelen tarkastelusuuntaa ei jälkikäteen pysty vaihtamaan.
– Perinteisen MRI-kuvantamisen ja tähystyksessä todetun löydöksen jälkeen on vielä mahdollista tutkia polvi tarkemmin ja tehdä hoitosuunnitelma nivelen tai ruston korjaamiseksi. Kartiokeilakuvauksella nähdään koko nivelen rustotilanne ja rustonalaisen luun reaktiot. Rusto- ja kierukkavauriot voidaan paikantaa millin tarkasti ja hoitaa päiväkirurgisella toimenpiteellä kuntoon niin, että suurin osa leikatuista voi jatkaa liike- ja liikuntahoidon jälkeen liikkumista omassa tutussa lajissaan.
Muutamassa kuukaudessa juoksemaan
Polven rustoleikkauksen jälkeen aktiiviseen urheiluun kilpatasolla pääsee yleensä 10-14 kuukaudessa. Liikeharjoittelun pääsee aloittamaan heti, mutta ensimmäiset kuusi viikkoa liikutaan kepeillä. Sen jälkeen rasitusta ja kuntoutusta lisätään asteittain, ja juoksuaskeleet ja hyppyharjoitteet aloitetaan kolmen kuukauden kohdalla.
– Omaan lajin pariin voi palata, kun polven hallinta ja lihasvoimat ovat kunnossa, Jari Salo päättää.