Kun flunssa iskee päälle, nenä on tukossa eikä henki tunnu kulkevan normaalisti, lääkäri suosittelee luomuhoidoksi höyryhengitystä.
Tavalliseen virusflunssaan ei ole olemassa lääkehoitoa, joten flunnsassa oloa helpotetaan monilla eri kotikonsteilla. Tehokkaimpia kaikista kotikonsteista on höyryhengitys. Höyryhengitys auttaa elimistöä parantamaan toimintaansa ja poistamaan hengitysteiden epäpuhtaudet.
– Tämä ikivanha kotikonsti helpottaa hengittämistä ja edistää siten taudin paranemista. Höyry auttaa limakalvoja käyttämään paremmin hyväksi ilmasta tulevan hapen, kertoo fysiatrian ylilääkäri Olavi Airaksinen.
Höyry auttaa niin flunssaan ja yskään kuin keuhkoputkentulehdukseen, keuhkokuumeeseen ja astmaan. Sitä kannattaa siis kokeilla! Suositeltavia ovat 15–20 minuutin höyryhengitysjaksot, mutta jo kymmenenkin minuuttia saattaa riittää. Hankalimpana flunssan ja tukkoisuuden aikana hoidon voi toteuttaa Airaksisen mukaan vaikka kerran tunnissa.
– Höyryhengitys on turvallista, sillä sen yliannostelu on aika mahdotonta. Höyryllä ei voi pilata mitään – ellei työnnä päätään liian kuuman kattilan lähelle. Kaikista turvallisinta on käyttää 37–42-asteista höyryä, näin ei pääse polttamaan mitään.
Höyryhengitystä käytetään paljon lapsille, ja aikuisetkin voisivat Airaksisen mukaan hyödyntää enemmän tätä luomukonstia.
– Moni ehkä pitää sitä liian työläänä, ja sen sijaan otetaan mieluummin pilleri nopeasti suuhun. Virustauteihin pillerit eivät kuitenkaan auta, vaikka kuumetta ja särkyoireita voi lääkkeillä lievittääkin.
Lapsille voi rakentaa telttatyyppisen hupun, jonka alla höyryä hengitetään. Jotkut höyrystävät kylpyhuoneen kuumalla vedellä tai hyödyntävät ilmankostuttimia tai höyryhengityslaitteita. Konstit ovat niin monet, että jokaiselle löytyy sopiva.