– Olin aikaisemmin ulospäin suuntautunut, mutta kiusaamisen myötä muutuin ahdistuneeksi. Minun oli vaikea kertoa itsestäni ja luottaa muihin, kertoo eräs Vamos-nuori.
Kiusaaminen koskettaa jollain tapaa meistä monia. Verianin selvityksen mukaan suurin yksittäinen syy nuorten pahoinvointiin on kiusaaminen. Sama on havaittu Diakonissalaitoksen Vamos-nuortenpalvelussa, joka on tukenut työn ja koulutuksen ulkopuolella ja monella tavoin haastavissa elämäntilanteissa olevia nuoria jo 17 vuoden ajan.
– Tulos on täysin linjassa arjen havaintojemme kanssa: kiusaamiskokemukset ovat yksi kipeimmin nuoria traumatisoivista asioista, sanoo johtaja Terhi Laine Diakonissalaitokselta.
Kiusaamisen jälkiä korjataan turvallisessa ympäristössä
Kiusaamisesta voi olla jo aikaa, mutta sen jättämät jäljet ovat pitkäkestoiset. Oikea-aikaisen ja henkilökohtaisen tuen avulla kiusaamiskokemuksista toipuminen on mahdollista. Nuoruus ja nuori aikuisuus ovat identiteetin rakennuksen aikaa ja oman tarinansa voi kehystää uudelleen.
– Kiusaaminen ei unohdu koskaan, mutta elämästä voi rakentaa sen jälkeen hyvää ja omannäköistä. Nuorena kaikki on vielä mahdollista ja oma polku eteenpäin voi löytyä pitkältäkin tuntuvan ahdistuksen jälkeen. Näemme tätä Vamoksessa koko ajan, Terhi Laine sanoo.
Sosiaalialan ammattilaisista koostuva Vamos on auttanut toimintavuosiensa aikana jo yli 20 000 nuorta. Palvelun ytimessä ovat luottamus, nuoren kiireetön ja aito kohtaaminen sekä nuorelle maksuton yksilö- ja ryhmävalmennus. Ryhmätoiminta voi olla kiusaamista kokeneelle nuorelle ehkä ensimmäinen kerta, jolloin hän tuntee itsensä hyväksytyksi vertaistensa joukossa.
Vamoksen valmennusmalli on tutkitusti myös vaikuttavaa: joka toinen nuori jatkaa työ- ja koulutuspoluille. Nuorten palautteissa toistuu usko tulevaisuuteen. Itseluottamus on vahvistunut ja tunteille on löytynyt sanoja.
Voit olla tukemassa Vamos-toimintaa lahjoittamalla nuorten hyväksi
Tuellasi autat nuoria ja tuot toivoa toivottomuuden keskelle.