Skip to main content
Etusivu » Suun terveys » Suusta se lähtee…
Suun omahoito

Suusta se lähtee…

suun terveys
suun terveys
Kuva: Unsplash

Se hyrisyttävä tunne, kun joku saa kauniilla sanoillaan tai hymyllään päivämme kirkas­tumaan, ja miten hyvältä tuntuukaan nauraa ystävän kanssa sydämen pohjasta niin, että poskilihaksiin koskee. Jos silmien sanotaan olevan sielun peili, niin suu on portti koko kehoon.

Jo vauvana aloitimme tutustumisen maailmaan suullamme: maistelemalla varpaitamme ja vanhempien silmien välttäessä vaikka multaa. Suulla olemme myös yhteydessä muihin ihmisiin. Sillä luomme sosiaalisia suhteita, puhumme ja välitämme myös sanattomia tunnetiloja. Syöminen, etenkin hyvässä seurassa, on yksi elämän iloja, mutta sen lisäksi suu on meille monien muidenkin nautintojen lähde. Niinpä suunterveydellä on suuri merkitys jokapäiväiselle elämänlaadulle.

Toisaalta huono suunterveys voi saada meidät häpeämään: ei tee mieli hymyillä, kun hampaat eivät ole kunnossa tai mennä lähietäisyydelle, jos hengitys haisee. Huonosti istuvien proteesien kanssa voi vältellä vierailuja, joissa pitäisi syödä muiden nähden. Hiertävä paikan reuna voi tehdä kipeän haavan poskeen tai värjäymät hampaissa tehdä olon epämukavaksi toisten seurassa.

Pienikin vaiva suussa voi merkittävästi haitata arkea ja pahimmillaan heikentää elämänlaatua. Pahimmillaan hoitamattomaan suuhun voi tulla tulehduksia, jotka vaikuttavat yleisterveyteen, kuten diabeteksen hoitotasapainoon.

Kuivan suun aiheuttamiin vaivoihin saa onneksi apua suunterveyden ammattilaisilta.

Kannattaa siis miettiä, mitä suuhunsa pistää. Nautinnot saattavat liian usein tai suurina annoksina vaarantaa myös suun terveyttä. Hampaiden reikiintymisen ehkäiseminen on useimmille tuttua: ei makeaa mahan täydeltä, eikä liian usein, sekä harjaus kaksi kertaa päivässä fluoritahnalla.

Tupakan ja nuuskan vaikutukset suun limakalvoilla ja hampaissa voivat myös olla tuttuja, mutta alkoholin nauttimisen myötä tulevan asetaldehydin vaikutus ja sen yhteys suun syöpiin ei välttämättä ole niin tuttu. Kohtuus alkoholin kanssa on siksi hyvä myös suulle. Toisaalta joitain juomia saatetaan pitää, tai ainakin markkinoida, terveellisinä, koska niissä ei ole sokeria tai kaloreita, mutta happamat juomat etenkin usein siemailtuina syövyttävät hampaiden pintaa. Vaurioitunutta kiillettä ei esimerkiksi ole turvallista valkaista, vaikka toiveena olisivat hohtavat hampaat.

Myös sillä on väliä elämänlaadulle, mitä suusta tulee ulos. Ei kannata puhua ihan mitä sylki suuhun tuo, mutta joskus syljen puute saattaa vaikeuttaa puhumista ja syömistä. Monet lääkkeet saattavat aiheuttaa kuivasuisuutta. Silloin elämänlaatu voi heikentyä kovastikin. Kuivan suun aiheuttamiin vaivoihin saa onneksi apua suunterveyden ammattilaisilta.

Nukkuessammekin suumme saattaa aiheuttaa vaivaa. Ajoittainen kuorsaus heikentää yleensä vain kanssanukkujan elämänlaatua, mutta jos kyse on jatkuvasta vaivasta ja siihen liittyy hengityskatkoksia, kannattaa hankkiutua ammattilaisen pakeille. Uniapnea on vaiva, jota voidaan hoitaa monin tavoin ja hammaslääkärilläkin on sen hoidossa roolinsa.

Tästä julkaisusta saat monipuolista tietoa siitä, miten suunterveyttä ja samalla jokapäiväistä elämänlaatua voi edistää. Vaikka oma suusi olisi hyvässä kunnossa, vinkeistä voi olla apua läheisille ja ystäville. Laita siis lehti kiertoon, kun itse olet sen lukenut.

Kirjoittaja on Satu Lahti sosiaalihammaslääketieteen professori Turun yliopistossa.

Next article