Internet on hyvä väline seuran etsimiseen. Netin seuranhakupalveluista tai sosiaalisen median alustoilta voi löytää jonkun itselleen tärkeän, mutta tässä piilee myös vaara – uhreja etsivät verkkorikolliset.
Suomessa hävitään vuosittain miljoonia euroja huijareille, jotka jättävät jälkeensä fyysisistä, psyykkisistä ja taloudellisista seurauksista kärsiviä ihmisiä, joiden ihmissuhteetkin ovat kärsineet huijauksen seurauksena.
Ikäihmisiin kohdistetaan erilaisia verkkopetoksia, sillä moni asia altistaa heidät uhreiksi. Kertynyt varallisuus, heikot digitaidot, runsas vapaa-aika ja yksinäisyys tekevät senioreista erityisen houkuttelevan kohteen esimerkiksi romanssihuijauksille.
Miksi insinööri pyytäisi lahjakorttia?
Rikollisilla on käytössään useita keinoja uskottavien petosten tekemiseen. He voivat esiintyä verkossa julkisuuden henkilönä tai hyväpalkkaisessa ammatissa työskentelevänä, kuten ortopedinä, kirurgina tai insinöörinä. Toisinaan romanssihuijarit vetoavat tunteisiin tekeytymällä avustusjärjestön työntekijäksi.
Perinteisten pankkisiirtojen lisäksi huijarit hyödyntävät kansainvälisiä rahansiirtopalveluita, digitaalisia ladattavia lahjakortteja tai kryptovaluuttaa. He saattavat myös tekaista aidonnäköisen sijoitussivuston, jonne sijoittamiseen he kannustavat. Todellisuudessa näiden keinojen kautta he imaisevat rahat eri keinoin rikollisten taskuihin.
Kerro aina avoimesti viestittelystä läheisillesi. Ystävä tai asiaan perehtynyt ammattilainen auttavat varmistamaan, että viestittelykaverisi on aidolla asialla. Netistä voi löytää itselleen hyvän uuden tuttavuuden, kunhan raha ei ole mukana millään tavalla. Aito ystävyys perustuu kokemusten jakamiseen, eikä vaadi sinulta pankkisiirtoja.
Jos viestittelykaverisi osoittautuu huijariksi tai epäilet sitä, kysy neuvoa sähköpostitse: [email protected]