Kun vatsavaivat rajoittavat elämää, kannattaa hakeutua ravitsemusterapeutin pakeille. Suolikaasuja muodostavien hiilihydraattien karsiminen ravinnosta helpottaa tutkitusti ärtyvän suolen oireilua, mutta omin avuin saattaa ajautua ojasta allikkoon.
Joka kymmenes suomalainen kärsii toistuvasta turvotuksesta, ilmavaivoista, vatsakivuista, ripulista ja ummetuksesta ilman selkeää syytä. Ärtyvän suolen oireyhtymän vaarattomia, mutta kiusallisia vaivoja voi hoitaa ravinnolla.
– Ohutsuolessa huonosti imeytyvien FODMAP-hiilihydraattien yhteyttä toiminnallisiin vatsavaivoihin on tutkittu aktiivisesti vuodesta 2003 lähtien. Tulokset ovat osoittaneet paksusuolessa kiehuvien, suolikaasua muodostavien ja vettä suoleen sitovien hiilihydraatin pätkien ärsyttävän herkkää vatsaa. FODMAP-ruokia välttämällä kolme neljästä ärtyvästä suolesta rauhoittuu muutamassa viikossa, ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen avaa tutkittua faktaa.
FODMAP-rajoitus on oireen hoitoa eikä poista itse syytä suolesta.
– Terveyshyötyjä ei ole, jos esimerkiksi liikunta ja kuituvalmisteet tepsivät. Ruokien välttely kannattaa myös lopettaa, jos hyödyt eivät näy kuukaudessa, Laatikainen sanoo ja viittaa neljännekseen, johon menetelmä ei toimi.
FODMAP lista on pitkä ja sisältää myös suolistobakteeristolle hyödyllisiä ravintoaineita.
– Tyypillisiä FODMAP-ruokia ovat muun muassa ruis, vehnä, ohra, sipulit, osa kaaleista, punajuuri, avokado, monet palkokasvit, isokiviset hedelmät ja makeutusaineet.
Näille vatsaystävällisempiä vaihtoehtoja ovat riisi, kaura, hirssi, speltti, peruna, salaattikasvikset, monet juurekset, marjat ja sitrushedelmät, Laatikainen antaa esimerkkejä rajoitettavista ja suosittavista tuotteista.
Ruoka-aineita rajoitetaan yksilöllisesti.
– Ehdottomuus ajaa helposti ojasta allikkoon. Ravitsemusterapeutti auttaa selvittämään ja karsimaan oman suolen todennäköisimmät rasitteet, Laatikainen painottaa.
MIKÄ FODMAP?
– FODMAP on lyhenne hiilihydraatteja kuvaavista sanoista fermentoituva, oligosakkaridi, disakkaridi, monosakkaridi ja polyoli.
– FODMAP-hiilihydraatit imeytyvät huonosti ja aiheuttavat herkkää vatsaa ärsyttävän käymisreaktion eli fermentoitumisen.
– FODMAP-rajoituksesta puhutaan myös FODMAP-ruokavaliona.