Rakastuin suolistoon 1980-luvun lopulla työskennellessäni tutkijana kansainvälisessä ravitsemus- ja biotekniikka-alan yrityksessä.
Vuosikymmenien saatossa rakkaus ei ole edes arkipäiväistynyt. Kunnioitus suolistoa kohtaan on sen sijaan lisääntynyt entisestään. Suolisto on ihmeellinen elin. Se on järisyttävän monimuotoinen ja pelottavan viisas. Suoliston vaikutukset kehon hyvin- tai pahoinvoinnille ovat lähes uskomattomia ja ulottuvat kaikkialle elimistöön aina vastustuskyvystä maksan toimintaan, hormoneihin ja aivoihin asti.
Suolisto on hermostumiselle herkkä elin. Suolistoa ei yleensä arvosteta ennen kuin huonosta kohtelusta johtuvat oireet alkavat. Silloinkin me usein pyrimme hiljentämään sen lääkkeillä. Monet muutkin tekijät, kuten esimerkiksi huono ruokavalio, liikkumattomuus, stressi, kodin antibakteeriset tuotteet, tulehduskipulääkkeiden pitkäaikainen käyttö tai vain yksi antibioottikuuri, voivat suistaa suoliston raiteiltaan.
Suolistoperäiset vaivat voivat näkyä ympäri kehoa esimerkiksi ihottumina, allergioina, nivelongelmina, toistuvina tulehduksina, reumaattisina vaivoina ja jopa mielialaongelmina.
Taustalla suolahapon puute ja mikrobiston häiriöt
Ongelmat voivat alkaa jo mahalaukusta. Monet kärsivät mahalaukun vähäisestä suolahapon tuotosta tai syövät säännöllisesti mahahaponestolääkitystä, jonka seurauksena suolahapon tuotanto estyy. Tällöin proteiinien sulatus heikkenee sekä monien mineraalien ja B-ryhmän vitamiinien imeytyminen ohutsuolessa huononee.
Hapottomuus tai vähähappoisuus voi johtaa bakteerien liikakasvuun ohutsuolessa ja mikrobiston vinoutumiseen paksusuolessa. Tilanteen pitkittyessä ruoansulatus ja imeytyminen häiriintyvät ja ohutsuolen limakalvo voi tulehtua ja läpäisevyys lisääntyä. Limakalvon vaurioituminen voi aiheuttaa muun muassa ruoansulatushäiriöitä, uupumusta, vastustuskyvyn heikentymistä ja jopa autoimmuunisairauden kuten kilpirauhassairauden puhkeamisen.
Myös mikrobiston vinoutuminen voi olla varsin kohtalokasta. Suolistossa on mikrobeja moninkertaisesti enemmän kuin elimistössä on soluja! Mikrobiston merkitys terveydelle on huomattavasti suurempi kuin koskaan on ajateltu. Hyvät bakteerit muun muassa ylläpitävät vastustuskykyämme, vahvistavat limakalvon solujen tiiviitä liitoksia, parantavat ruoan sulavuutta ja valmistavat hormoniperäisiltä syöviltä suojaavia yhdisteitä.
Tutkimusten mukaan suoliston bakteeristo vaikuttaa myös muun muassa lihavuuteen ja aivojen toimintaan.
Suolistomikrobit liittyvät myös Parkinsonin tautiin ja varsinkin liikuntakyvyn ongelmiin. Suoliston mikrobiston häiriötilat on liitetty myös IBS:n, ahdistuneisuuteen ja masennukseen. On myös esitetty hypoteesi, jonka mukaan suolistobakteerit manipuloisivat meitä syömään sitä mitä ne haluavat – oli se meille haitallista tai ei! Ei siis ole yhdentekevää millaiset bakteerit suolistossasi asustavat.
Lue myös: Jääkiekkoilija Teemu Ramstedt: ”Minut on ikään kuin pakotettu olemaan optimisti
Helli suolistoasi ruokavaliolla, probiooteilla ja mielenrauhalla
Onko ravintolisinä käytetyistä probiooteista apua suoliston mikrobiston tasapainottamisessa? Kyllä on. Niiden on todettu muun muassa estävän lasten atooppista ihottumaa ja allergian puhkeamista, vaimentavan tulehdusreaktioita ja lisäävän vastustuskykyä. Riittävätkö pelkät probiootit suoliston kunnostuksessa? Eivät riitä. Ensinnäkin suolistovaivat ja –ongelmat ovat yksilöllisiä – ja niin ovat hoito-ohjelmatkin. Tärkein asia on ehdottomasti ruokavalio ja turhien lääkkeiden välttäminen. Lisäksi on huomioitava muun muassa stressi, muut sairaudet, mahdollinen homealtistus ja nautintoaineet. Tutkimusten mukaan pelkkä psyykkinen stressi voi johtaa limakalvon lisääntyneeseen läpäisevyyteen – ja portti ongelmille aukeaa.
Helli päivittäin suolistoasi hyvällä kasvipainotteisella ravinnolla. Tee hengitysharjoituksia. Liiku ulkona metsässä ja tee pihatöitä. Jos mahdollista, hanki itsellesi uskollinen ystävä – koira. Kaikki nämä vaikuttavat tervehdyttävästi elimistön ehkäpä jopa tärkeimpään elimeen, suolistoon.
Onko suolisto terveyden kehto vai sairauksien tyyssija? Uskomattoman upea terveyden kehto oikein hoidettuna.
Kirjoittaja Paula Heinonen on suolistoasiantuntija.