Uudessa kivun Käypä hoito -suosituksessa (2015) painotetaan lääkkeettömiä hoitoja niin aikuisilla kuin lapsilla. Refleksologi ja fytoterapeutti Marja Jokela sanoo, että kivulle on aina tehtävissä jotakin.
Suomalaisen väestötutkimuksen mukaan 35 % aikuisista on kokenut vähintään kolme kuukautta kestänyttä kipua. Päivittäisen kroonisen kivun esiintyvyys on 14 %.
Tutkitusti tehokkaita lääkkeettömiä kivunhoitomenetelmiä, joita on mahdollista toteuttaa kotona, ovat muun muassa musiikin kuunteleminen, rentoutuminen, lepo ja uni, hieronta, liikunta, meditaatio sekä kylmä- ja lämpöhoito.
Marja Jokelan mukaan kipu on viesti keholta. Sen aiheuttaja voi olla esimerkiksi vamma, tapaturma tai sairaus. Aina kivun aiheuttajalle ei löydetä syytä.
– Jos kipu on kroonista, ensimmäinen askel on sen hyväksyminen, kivun vastustaminen voi sen sijaan pahentaa oloa. Myös oikeanlaisen hengitystekniikan opettelemisesta on monille apua, Jokela toteaa.
Yksilöllistä apua
Marja Jokelan mukaan kipuileva keho tarvitsee sopivassa suhteessa liikettä ja lepoa. Myös lämpöhoito paikallisilla hauteilla tai saunassa voi olla avuksi. Tulehduksen lievittämiseen auttaa kylmähoito, johon voi yhdistää myös yrttihauteen.
– Yrttihauteen voi valmistaa itse esimerkiksi luonnossa kasvavista siankärsämöstä, mesiangervosta, kuismasta ja ratamosta. Haude syntyy hienontamalla yrtit pieniksi ja tekemällä niistä kääre, jota voi pitää kylmä- tai lämpöpakkauksen kanssa kipukohdassa. Luonnon yrttejä voi käyttää myös kylpyaineina ja niistä voi tehdä hierontaöljyjä. Niitä saa myös valmiina, kuten kivun lievitykseen tarkoitettua linimenttiäkin.
Yrttejä voidaan käyttää myös sisäisesti, teenä, uutteina ja viherjauheina. Yrtit tukevat lymfanesteiden kiertoa, jota voi tukea myös erilaisin hierontahoidoin.
– Lääkkeettömään kivunhoitoon on paljon erilaisia menetelmiä. Itselle parhaiten sopivia hoitomuotoja voi kartoittaa luontaisterapioihin erikoistuneen asiantuntijan kanssa, Jokela ohjeistaa.