Kaupallinen yhteistyö:
Rokotukset ovat yksi kaikkien aikojen tärkeimmistä kansanterveysinnovaatioista. Ne estävät miljoonia kuolemia ja vakavia komplikaatioita maailmanlaajuisesti vuosittain.
Rokotusten avulla saadaan suojaa erilaisia tartuntatauteja vastaan, ja moni näistä taudeista onkin saatu jo lähes kokonaan saatu hävitettyä Suomesta, ja rokotusten ansiosta tartuntataudit ovat käyneet harvinaisemmiksi myös maailmanlaajuisesti. Suomessa neuvolassa, kouluterveydenhuollossa tai omalla terveysasemalla annettavat, kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet ovat maksuttomia.
Kansallinen rokotusohjelma muun muassa tukee terveydenhuollon kantokykyä ja ihmisten hyvinvointia. Sen avulla estetään tautitapauksia, minkä seurauksena terveyspalveluiden käyttö vähenee ja voimavaroja vapautuu muuhun käyttöön yhteiskunnassa. Rokottaminen on myös keino torjua antibioottiresistenssiä – rokotuksilla voidaan ennaltaehkäistä infektioita, mikä johtaa antibioottien tarpeen vähenemiseen. Rokottaminen johtaa myös niin sanottuun laumasuojaan. Kun riittävän suuri osa väestöä on rokotettu ja vastustuskykyinen jotakin tautia vastaan, se ei pääse leviämään. Näin myös rokottamattomien riski sairastua pienenee.
Rokotteet ihmisen elinkaaren aikana
Lasten rokotukset
Rokotteet antavat lapsille suojaa niitä tartuntatauteja vastaan, joihin heillä on riski sairastua ilman rokotetta ja jotka pahimmassa tapauksessa voivat aiheuttaa lapsen kuoleman tai vammautumisen. Suomessa jokainen lapsi ja nuori voi saada rokotuksen 13 eri tautia, niiden jälkitauteja ja pitkäaikaisia haittoja vastaan. Heppoisin perustein rokotusohjelmaan rokotukset eivät päädy.
Rokotukset annetaan lapselle sellaisessa iässä niin, että siitä muodostuu paras mahdollinen suoja juuri oikeaan aikaan. Tiettyihin riskiryhmiin kuuluville lapsille tarjotaan lisäksi maksutta lisärokotuksia. Kouluterveydenhuolto jatkaa rokottamista neuvolaiän jälkeen.
Rokotusohjelma ikävuosittain
Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvan perusrokotussuojan lisäksi riskiryhmiin kuuluville lapsille ja nuorille tarjotaan rokotussuojaa myös esimerkiksi tuberkuloosia, puutiaisaivotulehdusta ja/tai hepatiittia vastaan.
Aikuisten rokotukset
Aikuisten tulee itse huolehtia omasta rokotussuojastaan – siitä, että rokotukset on ylipäätään saatu sekä tarvittavista tehosterokotuksista. Aikuisiässä tehostetaan lapsuus- ja nuoruusiässä annettuja jäykkäkouristus-, kurkkumätä-, ja hinkuyskärokotuksia. Sen sijaan poliorokotetta ei normaalisti tarvitse tehostaa perussarjan saaneella aikuisella.
Aikuisen MPR-, eli tuhkarokkoa, vihurirokkoa ja sikotautia vastaan annettavaa rokotussuojaa täydennetään, mikäli se on puutteellinen. Kaikilla aikuisilla on oltava joko sairastettujen tautien tai kahden MPR-rokoteannoksen antama suoja. Koronarokote taas ehkäisee tehokkaasti vakavaa koronatautia.
Suomessa aikuisten on mahdollista hankkia omakustanteisia rokotuksia kuten pneumokokki- ja vyöruusurokote suojaamaan vakavilta taudeilta.
Influenssarokotteen saavat kansallisessa ohjelmassa maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle rokotuksesta on merkittävää hyötyä. Myös influenssarokotteen voi hankkia omakustanteisesti jos ei kuulu riskiryhmähojelmaan.
Riskiryhmäohjelmaan kuuluvat
· Raskaana olevat
· Kaikki 65 vuotta täyttäneet ja vanhemmat
· Alle 7-vuotiaat lapset
· Sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmään kuuluvat
· Varusmiespalveluksen aloittavat
· Lähipiiri, joka on toistuvasti kontaktissa vakavalle influenssalle alttiiseen ihmiseen
Pneumokokin aiheuttamat keuhkokuumeet ja yleisinfektiot ovat influenssan lisäksi merkittäviä kuolemaan johtavia infektiotauteja. Pneumokokkirokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan pikkulapsilla, mutta sitä suositellaan myös tietyille riskiryhmille ja yli 65-vuotiaille. Etenkin riskiryhmäläisille suositellaan myös vuosittain annettavaa influenssarokotusta.
Mikäli vesirokon elimistöön jättämä vesirokkovirus aktivoituu uudestaan, seurauksena on kivulias vyöruusu. Vyöruusurokote voi vähentää paitsi sairastumisriskiä myös hermokipua.
Riskiryhmien rokotukset
Tietyille lääketieteellisille riskiryhmille, kuten reumaa, diabetesta, kroonista keuhko- ja sydänsairautta sairastaville, on omat rokotussuositukset. Osa suositeltavista rokotuksista on omakustanteisia.
Matkailijan rokotukset
Matkailijan tulee ulkomaanmatkaa varten aina tarkistaa oma rokotuksensa kohdemaan tarpeiden mukaan. Matkailijalla pitäisi olla suoja ainakin jäykkäkouristusta, kurkkumätää, poliota ja MPR-tauteja (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko). Myös influenssarokotus olisi hyvä olla voimassa.
Mistä tarkistan rokotukseni?
Lue työstä rokotteiden parissa
Lähteet:
who.int
thl.fi
rokotustieto.fi
terveyskirjasto.fi
FI-NON-00906 01/2023
Artikkelin tuotannon on maksanut MSD Finland Oy. MSD on tarkistanut artikkelin lääketieteellisen sisällön. Näkökulmat ja mielipiteet ovat kirjoittajan.