Astma on hyvin heterogeeninen tauti. Potilaita hoidetaan monessa paikassa, joten on haasteellista tunnistaa vaikeaa astmaa sairastavat potilaat ja saada heidät erikoissairaanhoidon piiriin.
– Suuri haaste astman hoidossa on koronan jälkeen päälle jäänyt hoitovelka. Diagnoosi viivästyy, kun potilas ei pääse terveyskeskukseen eikä tavoita ajoissa asiantuntijaa eli lääkäriä tai astmahoitajaa. Astmalähetteiden määrä romahti koronan aikana, mutta astma tuskin on kadonnut. Olisi tärkeää huomioida, että yskä voi olla muutakin kuin koronaa, muistuttaa keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri, ylilääkäri Hanna Tapanainen, HUS Hyvinkään sairaalasta.
Vaikeaa astmaa sairastavat täytyy tunnistaa
– Vaikean astman hoito on hyvin mielenkiintoinen ja kehittyvä osa-alue. Tarvitaan oikea hoito oikealle potilaalle oikeaan aikaan. Olisi tärkeää löytää heidät, joiden pahenemisvaiheet johtuvat vaikeasta astmasta, lääkehoito ei toteudu optimaalisesti tai joilla on muita liitännäissairauksia, Tapanainen sanoo.
– Toivottavasti hyvinvointialueilla tulee olemaan paremmat mahdollisuudet tunnistaa systemaattisesti ne potilaat, jotka käyvät useammin päivystyksessä samasta syystä tai saavat toistuvasti kortisonikuureja. Nyt hoito on hajaantunut moneen paikkaan, potilas voi käydä terveyskeskuksessa, yksityisellä lääkärillä ja sairaalassa, Tapanainen jatkaa.
Digitaalinen hoitopolku toisi potilaan tiedot ja seurantatulokset yhteen paikkaan, jossa data olisi yhteisesti käytettävissä. Kirjaamalla asiat automaattisesti säästetään potilaan, hoitajan sekä lääkärin työtä.
– Vierastan ajatusta, että potilas on hoidon kohde, me olemme konsultteja. Astman hoito perustuu vahvasti siihen, että potilas ottaa joka päivä lääkkeensä ja tunnistaa oman vointinsa. Digitaalisella PEF-mittarilla ja etävastaanotolla astmaohjaus helpottuu. Toivoisin potilaan osallistamista, potilaan ottamista mukaan digitaaliseen hoitopolkuun. Hänellä olisi oma portaali, josta voi katsoa ohjeita ja vanhoja tuloksia. Tämä parantaisi astman hoitotasapainoa. Myös muiden kroonisten sairauksien kohdalla potilaan osallistaminen on hyödyllistä, Tapanainen summaa.