Skip to main content
Etusivu » Tulevaisuuden terveydenhoito » Toimiva materiaalilogistiikka parantaa potilasturvallisuutta ja toimintavarmuutta
Sähköiset terveyspalvelut

Toimiva materiaalilogistiikka parantaa potilasturvallisuutta ja toimintavarmuutta

toiminta
toiminta
Siun soten hankinta- ja logistiikkajohtaja Kaisa Kolu muistuttaa, että jokainen tilaus-toimitusketjun parannus vapauttaa aikaa rutiininomaisista tehtävistä varsinaiseen hoitotyöhön. Kuva: Getty Images

Toimitusketjun hallinnan parantuminen on vapauttanut työaikaa ja parantanut materiaalivirtojen ohjattavuutta, ennakoitavuutta ja toimintavarmuutta.

– Hyvin toimiva logistiikka on hajuton, väritön ja mauton, mutta varma. Kustannustehokkaasti hankitut hoitotarvikkeet ovat helppo tilata ja tarvikkeet tulevat oikeaan aikaan oikeaan paikkaan. Tilaus-toimitusketjun hallinta ja ennakoiminen tapahtuvat pääasiassa konepellin alla. Automatisoimalla erilaisia toimintoja ja kasvattamalla nimikerekisteriä olemme vähentäneet virheitä ja helpottaneet käyttäjien tilaamista. Tilaajilla on käytössään helppokäyttöinen verkkokauppa, josta löytyvät ja näkyvät halutessaan vain kyseisen käyttäjäryhmän kaikki työssään tarvitsemat tarvikkeet ja aiemmat tilaukset. Ennen tilaukset naputeltiin aina uudestaan. Odotan, että pääsen konkreettisesti johtamaan tiedolla ja tuottamaan raportoinnin ansiosta dataa yksiköille, Siun soten hankinta- ja logistiikkajohtaja Kaisa Kolu kertoo.

– Nykyisessä toiminnanohjausjärjestelmässämme tehdään konepellin alla entistä enemmän työtä. Ennen työt tehtiin paperilla konepellin päällä manuaalisesti. Toimiva materiaalinohjausjärjestelmä on logistiikan selkäranka. Automaation myötä ero työn tekemisen tavassa, työmäärässä ja euroissa on merkittävä. Jokainen tilaus-toimitusketjun parannus vapauttaa aikaa rutiininomaisista tehtävistä varsinaiseen hoitotyöhön. Pienistä puroista tulee isoja virtoja. Ja toimitusketjun hallinnan parantamisessa puhutaan tunnistetun kustannuspotentiaalin hyödyntämisestä. Ei säästöistä tai vähennyksistä. Standardoitu järjestelmä on toiminnallisuuksiltaan käyttäjäystävällinen, tilauksia pystyy tekemään lyhyellä perehdytyksellä, Kolu jatkaa.

Tukitoiminnot pitävät pyörät pyörimässä

Jokaisen terveydenhoidon ammattilaisen työajasta osa menee erilaisiin tukitoimintoihin, oli kyseessä sitten millainen terveydenhuollonyksikkö tahansa.

– Tukitoiminnot ovat usein huomaamaton, mutta tärkeä lenkki hyvin toimivassa terveydenhuollossa. Yksikään lääkäri ei operoi tai hoitaja puhdista haavaa ilman oikeita tarvikkeita. Kaikki tukitoiminnot tulisi hoitaa mahdollisimman tehokkaasti, että hoitotyön ammattilaiset pääsevät tekemään niitä töitä, johon heidät on koulutettu, Kolu huomauttaa.

– Olemme tehneet paljon töitä uuden järjestelmän ja uusien prosessien kanssa ja tekemistä on edelleen. Iso kiitos kaikille osallistuneille, Kolu kiittää.

Next article