Kehopositiivisuus on termi, joka herättää hyvin monenlaisia rektioita.
– Tuntuu kuin termi haluttaisiin usein ymmärtää tarkoituksella väärin, toteaa näyttelijä, toimittaja Hanna Kinnunen.
Hän itse lähtee määrittelemään käsitettä sen mukaan, mitä se ei ole.
– Kehopositiivisuus ei ole ylipainon ihannointia eikä ylipainosta johtuvien terveysriskien kiertämistä. Se on itsemyötätuntoa omaa itseä kohtaan, sillä jokaisella on oikeus rakastaa itseään juuri sellaisena kuin hän on. Parhaimmillaan asenteesta syntyy hyvän kierre, sillä sen myötä ihminen haluaa olla itselleen hyvä.
Kehopositiivisuus on itsemyötätuntoa omaa itseä kohtaan. Jokaisella on oikeus rakastaa itseään juuri sellaisena kuin on.
Kinnusen mukaan kehopositiivisuuteen liittyy saumattomasti kehorauhan käsite, jota hän pitää lähes ihmisoikeutena.
– Kehorauhalla tarkoitan, että kenelläkään ei ole oikeutta puuttua toisen ulkonäköön, olipa se millainen tahansa.
Nämä käsitteet liitetään useimmiten ylipainoon, mutta esimerkiksi ikääntymisen ja vammautumisen jäljet halutaan usein piilottaa niihin kohdistuvan huomion takia. Kehopositiivisuus ei siis koske pelkkiä lisääntymisiässä olevia naisia – onhan viime aikoina puhuttu esimerkiksi teini-ikäisten poikien kasvavista ulkonäköpaineista.
– Olenkin usein huolissani siitä, millaisessa virikemaailmassa tämän päivän nuoret kasvavat, toteaa Kinnunen.
– Toisaalta esimerkiksi somesta voi löytää myös voimaannuttavia malleja erilaisuudesta.
Arjessa saa olla myös hauskaa humpuukia
Vaikka ulkonäköön puuttuminen ei Kinnusen mukaan ole vain tämän ajan ongelma, tänään asiasta edes yritetään herättää keskustelua.
– Ehkä meillä läntisissä hyvinvointivaltioissa on tilaa puhua tällaisestakin asiasta. Myös naisen roolin laventuminen liittyy asiaan: olemme esillä kaikenkokoisina ja -näköisinä, ja se saattaa ärsyttää. Asiakysymysten sijaan ulkonäköön on helppo puuttua.
Miten suureksi kasvaneista ulkonäköpaineista voi vapautua? Kinnusen mukaan tähän ei ole olemassa yhtä ainoaa vastausta.
– Lempeä katse omaa itseään kohtaan on kaiken lähtökohta. Olemalla itsesi puolella ja luomalla itse omat ihanteesi pääset jo pitkälle. Tee sellaisia tekoja, jotka tukevat sinua arjessa, sillä hyvä olo ruokkii hyvää. Anna itsellesi lupa nauttia elämästä ja muista, että arjessakin saa olla hauskaa humpuukia.
– Tukea voi ja saa pyytää, mutta muista, että jos juokset toisten hyväksynnän perässä, unohdat itsesi, toteaa Kinnunen.