Koko naisen terveys -tietokirjan kirjoittaja Varpu Tavi kannustaa naisia suhtautumaan vaihdevuosiin osana normaalia elämänkulkua, ilman pelkoja tai häpeää. Vaihdevuodet ovat vaiva muiden joukossa, ja myös tähän vaivaan löytyy helpotuskeinoja.
Ikuista nuoruutta ja seksuaalisuutta korostavassa kulttuurissa hedelmällisen elämänvaiheen päättymiseen kytkeytyy tarpeettomia negatiivisia mielikuvia.
– Ikääntyminen ei ole sairaus. Vaihdevuodet ovat osa elämänkulkua siinä missä murrosikä tai synnytys. Niissä ei ole mitään pelättävää tai hävettävää, ne eivät tee kenestäkään ikäloppua, eivätkä ne vie naisellisuutta, Tavi rohkaisee.
Kirjailija korostaa elintapojen ja asenteen merkitystä uuden elämänvaiheen kohtaamisessa.
– Roskaruoka, ympäristömyrkyt ja stressi saavat ihmisen oireilemaan jo ilman vaihdevuosiakin. Kun on terveesti itsekäs, hidastaa tahtia ja pitää huolta omasta kehosta ja mielestä, vaihdevuodetkin ovat todennäköisesti lievemmät. Jooga ja meditaatio ravitsevat mieltä, höttöhiilareiden välttäminen ja värikäs kasvispitoinen ruokavalio pitävät kehon kuosissa ja ajatuksen kirkkaana, Tavi vinkkaa.
Hoitojen marssijärjestys kuntoon
Suomalaisilla naisilla keskimäärin 45-50 vuoden iässä alkavien vaihdevuosien oireet ja kesto ovat yksilöllisiä.
– Noin neljäsosa ei koe minkäänlaisia oireita, toisella neljänneksellä oireet ovat erittäin voimakkaat ja lopuilla siltä väliltä, kirjailija sanoo.
Saksassa asuva Tavi hämmästelee, että Suomessa lähdetään yhä edelleen hoitamaan vaihdevuosien oireita ensisijaisesti lääkkeillä, oireiden voimakkuudesta riippumatta.
– Luonnollinen elämänvaihe on medikalisoitu. Vaikeammissa oireissa lääkkeet ovat tarpeellisia, mutta noin puolet naisista hyötyisi riittävästi pehmeämämmistä hoitomuodoista. Keski-Euroopassa helpotusta haetaan ensin elintavoista ja luontaistuotteista ja vasta sitten synteettisistä valmisteista. Kasvis- ja rohdosvalmisteita käytetään täällä tasavertaisesti koululääketieteen rinnalla.
Vaihdevuosien oireiden helpottamiseen on olemassa useita luonnonmukaisia valmisteita, joista yleisin ja tutkituin on salvia.
– Salvia on ikivanha rohtoyrtti, joka vaikuttaa elimistön eritystoimintaan. Salvian hyödyistä kuumien aaltojen ja yöhikoilun hillitsemisessä on paljon kokemusperäistä näyttöä, Tavi tietää.
Vaikeammissa oireissa Tavi kehottaa harkitsemaan hormonikorvaushoitoa.
– Jos joka yö hikoilee niin, että lakanat on vaihdettava, valvoo ja on väsynyt päivisin, mielialat heittävät vuoristorataa, eivätkä lempeämmät hoidot helpota riittävästi, voi hormonikorvaushoito olla tarpeen.
Sitäkin voi toteuttaa pehmeämmin.
– Luonnollisen kaltaiset hormonit ovat synteettisiä valmisteita miedompi vaihtoehto. Niiden molekyylirakenne ja pitoisuudet vastaavat tasoa, jota naisen elimistö luontaisesti tuottaa, Tavi päättää.