Varhaisessa vaiheessa havaitulla melanoomalla on hyvä paranemisennuste.
Ihon huolellinen suojaaminen auringolta on tärkeää, sillä ihon muisti on pitkä. Auringon aiheuttamat vauriot eivät unohdu, joten ihoa tulee suojella lapsesta saakka, painottaa HUSin Syöpäkeskuksen ylilääkäri ja dosentti Micaela Hernberg.
– Lapsen herkkä iho kannattaa suojata korkean suojakertoimen aurinkovoiteella, joka on vasta ostettu. Edellisvuoden voiteiden teho on voinut jo heikentyä. Vielä parempi vaihtoehto on pitkähihainen ja -lahkeinen asu, sekä hattu aina tietenkin päähän!
Ihon kyky korjata syntyneitä vaurioita on Hernbergin mukaan yksilöllinen.
– Vaaleaihoiset eli herkästi palavat ihotyypit kestävät aurinkoa selvästi huonommin kuin sellaiset ihotyypit, joissa on runsaasti pigmenttiä.
Melanooman ennuste on yleisesti varsin hyvä, kun se havaitaan ja leikataan varhaisessa vaiheessa. Hernberg korostaakin melanooman, eli vaarallisen ihosyövän varhaisen diagnosoinnin tärkeyttä.
– Mikäli melanooma saadaan poistettua aikaisessa vaiheessa, jopa yli 90 prosenttia sairastuneista on viiden vuoden kuluttua diagnosoimisesta edelleen elossa, Hernberg toteaa.
Jos huomaat ihomuutoksia, hakeudu lääkäriin
Levitessään melanooma alkaa tehdä etäpesäkkeitä. Hernberg painottaa melanooman levinneisyysasteen ymmärtämisen tärkeyttä, jotta paranemismahdollisuuksista saadaan hyvä käsitys ja osataan valita oikea hoito. Syöpähoidot ja myös melanooman hoito kehittyvät jatkuvasti, joten tehokkaita hoitomuotoja on yhä enemmän tarjolla.
– Paikallisesti edenneen melanooman ensisijaiset hoitomuodot ovat leikkaus ja leikkauksen jälkeen annettavat liitännäishoidot, jotka pienentävät melanooman uusiutumisriskiä, Hernberg sanoo.
Valtaosa melanoomista on näkyvissä iholla, mikä mahdollistaa ihomuutosten havaitsemisen riittävän nopeasti. Osa melanoomista tulee Hernbergin mukaan jo olemassa olevaan luomeen. Luomi saattaa esimerkiksi kasvaa tai sen väri tummua. Luomen reunat voivat myös muuttua epätarkoiksi.
– Joskus melanooman merkkinä on luomen kutina tai luomesta vuotava veri. Jos huomaa muutoksen luomessa tai iholta löytyy oireileva luomi, kannattaa hakeutua terveyskeskus- tai iholääkärin vastaanotolle ihomuutoksen arviota varten.
VARO- muistisääntö
VARO on yksinkertainen muistisääntö, jonka avulla voit tunnistaa epäilyttävän luomen:
V – väri on epätasainen
A – alueen halkaisija on yli 6 mm
R – reuna on epäsäännöllinen
O – luomen osat ovat epäsymmetriset
Melanooman riskitekijöitä:
• UV-säteilylle altistuminen
• Runsas määrä luomia*
• Perinnöllisyys
• Ikä (ikääntyneillä väestöryhmillä on suurempi riski)
• Sukupuoli (miehillä on suurempi riski kuin naisilla)
* Suurin osa luomista ei aiheuta ongelmia, mutta runsasluomisilla on suurempi melanoomariski.