Skip to main content
Etusivu » Näkö ja kuulo » Glaukooma johtaa hoitamattomana jopa sokeutumiseen
Glaukooma

Glaukooma johtaa hoitamattomana jopa sokeutumiseen

Glaukooma löytyy tavallisesti silmälääkärissä, kun potilas alun perin tulee vastaanotolle jostakin muusta syystä. Kuva: Getty Images

Mika Harju

silmätautien erikoislääkäri

Glaukooma on näköhermoa vaurioittava sairaus, joka voi olla alkuvaiheessa täysin oireeton.

Glaukooman eli silmänpainetaudin syynä on usein kohonnut silmän sisäinen paine, joka voi aiheuttaa vaurioita näköhermon hermosäikeisiin. Joillakin potilailla glaukooma kehittyy, vaikka silmänpaine olisi normaalikin.

– Glaukooma löytyy tavallisesti silmälääkärissä, kun potilas alun perin tulee vastaanotolle jostakin muusta syystä, silmätautien erikoislääkäri Mika Harju kertoo.

Suurin osa glaukoomaa sairastavista on yli 65-vuotiaita. Harjun mukaan riski sairastua kasvaa iän myötä.

– Kun viisikymppisillä sairautta esiintyy noin prosentilla suomalaisista, on 80 vuotta täyttäneistä glaukooma jo joka kymmenennellä.

Glaukooman riskitekijöitä korkean iän lisäksi ovat paitsi koholla oleva silmänpaine myös niin sanottu sukurasite.

– Mikäli glaukoomaa esiintyy lähisuvussa, kuten sisaruksilla tai vanhemmilla, siihen sairastumisen riski jopa tuplaantuu, Harju sanoo.

Hoidon keskiössä silmänpaineen alentaminen

Harju kuvailee glaukoomaa salakavalaksi sairaudeksi, sillä se voi olla alkuvaiheessa täysin oireeton. Diagnoosi tuleekin potilaalle usein yllätyksenä.

– Glaukooma aiheuttaa näkökentän kapenemista. Kapeneminen tapahtuu kuitenkin tavallisesti näkökentän reunoilta, jolloin keskeinen näöntarkkuus pysyy pitkään normaalina. Yleensä potilaat ovat oireettomia, kunnes tauti on jo valitettavan pitkällä.

Oireettomuudesta johtuen potilaat eivät useimmiten osaa oma-aloitteisesti hakeutua hoitoon riittävän ajoissa. Hoitamattomana glaukooma voi johtaa näön vakavaan heikkenemiseen tai jopa sokeutumiseen.

– Tästä johtuen sellaisten 40 vuotta täyttäneiden, joilla on suvussaan glaukoomaa, kannattaisi käydä silmälääkärin tarkistuksessa noin viiden vuoden välein, Harju muistuttaa.

Glaukooman hoidossa keskeisin tekijä on aina silmänpaineen alentaminen. Kun hoito aloitetaan riittävän varhaisessa vaiheessa, kyetään vakavan näkökyvyn heikentymisen riskiä vähentämään Harjun mukaan olennaisesti.

– Hoito voidaan aloittaa kammiokulman laserhoidolla tai silmänpainetta alentavilla lääkkeillä, joita on markkinoilla useita erilaisia. Lääke annostellaan tavallisesti silmätippojen muodossa.

Next article