Maria Varon
luonnonkosmetiikan kouluttaja, asiantuntija
Fysikaaliset aurinkosuojat muodostavat ihon pinnalle kalvon, josta UV-säteily heijastuu pois. Kemialliset suojat taas imeytyvät ihon syvempiin kerroksiin. Voide imee säteilyn itseensä ja vapauttaa sen ulospäin heikompana.
– Fysikaalisten aurinkosuojien teho alkaa heti levitettäessä, kun taas kemialliset pitää levittää puoli tuntia ennen aurinkoon menemistä. Niiden toimintatapa ja ainesosat eroavat toisistaan ja siksi myös niiden vaikutus luontoon on erilainen, kertoo luonnonkosmetiikan kouluttaja ja asiantuntija Maria Varon.
Fysikaalisissa aurinkosuojissa käytetään UV-filttereinä maaperän sinkki- ja titaanioksideja, joilla ei kosmetiikkakäytössä ole havaittu olevan vaikutusta vesistöjen pieneliöstöön.
– Sinkki- ja titaanioksidit ovat luonnonkosmetiikassa yleensä mikromuotoisina, jolloin ne eivät tunkeudu syvälle ihoon. Fysikaaliset aurinkosuojat ovat hyviä erityisesti lapsille ja herkkäihoisille, koska ne aiheuttavat ihoärsytysoireita harvoin. Ne sopivat myös, jos on atooppista ihottumaa tai rosaceaa, Varon sanoo.
Sertifikaatti auttaa valitsemaan
Helpoiten luonnonkosmetiikan tunnistaa sertifikaatista. Esimerkiksi Cosmos ja NaTrue ovat luotettavia.
– Luonnonkosmetiikassa ei saa olla synteettisiä ainesosia edes tuoksuaineissa. Luonnonkosmetiikan aurinkovoiteiden ainesosat eivät myöskään reagoi herkästi lääkeaineiden kanssa, Varon painottaa.
Fysikaalisissa aurinkosuojissa tuotteen toimivuutta parannetaan UV-filttereiden kapseloinnilla, jotta ne levittyvät tasaisesti tuotteeseen, eikä tuotteen pH vaikuta niihin.
– Aurinkosuojat kannattaa pestä pois kermaisella emulsiolla, jossa on öljyä. Kasvoja kannattaa hoitaa syväpuhdistavalla savinaamiolla viikoittain, sillä se auttaa irrottamaan aurinkovoiteet paremmin ihosta, Varon vinkkaa.