Viisikymppinen Katri (haastateltavan nimi muutettu) hakeutui lääkäriin, kun pissa karkasi kesken ystävän hääjuhlien. Sen jälkeen lääkitys ja fysioterapia ovat pitäneet kiusalliset tilanteet loitolla.
Liikunnallinen Katri oli terve ja hyväkuntoinen nainen, kun yliaktiivinen rakko alkoi haitata elämää.
– Harrastan joogaa, pyöräilyä ja lenkkeilyä, joten lantionpohjan lihakseni ovat hyvässä kunnossa. Olen aina käynyt tiuhaan vessassa, mutta kun koiraa lenkittäessäni tavaksi tuli käydä itsekin puskapissalla, havahduin ensimmäisen kerran pohtimaan virtsaamistiheyttäni, Katri muistelee.
Lopulta Katri ei enää pystynyt pidättämään lainkaan, kun hätä iski.
– Olin polkemassa pyörällä kotiin, kun pissa tuli housuun ensimmäisen kerran. Koin valtavaa häpeää ja huonommuuden tunnetta. Miten nyt aikuinen ihminen ei pysty pitämään eritteitä sisällään.
– Nolo tilanne kävi toistamiseen juhliessani ystäväni häitä. Pihalla kuohujuomaa nauttiessani tunsin yhtäkkiä pissan valuvan jalkojani pitkin. Rakko tyhjeni ihan kokonaan, varoittamatta. Minulla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin lähteä kotiin, nainen muistelee kiusallista tilannetta.
Virtsankarkailun jälkeen Katri alkoi tutkia asiaa netistä, ja päätyi varaamaan viipymättä ajan gynekologille.
– Minulla diagnosoitiin yliaktiivinen rakko, mutta sen varsinainen aiheuttaja jäi epäselväksi. Minulle riittää kuitenkin ymmärrys siitä, että kyseessä on aikuisten ihmisten luonnollinen vaiva, jota ei tarvitse hävetä. Virtsarakkovaivoihin on olemassa tehokkaat hoidot, joten niiden kanssa voi elää hyvää elämää ilman noloja tilanteita.
Katri sai vaivaansa pysyvän lääkehoidon ja fysioterapiakäyntejä.
– Niiden avulla virtsankarkailu on loppunut kokonaan, ja öisin käyn vessassa korkeintaan kerran, aikaisemmin saatoin ravata vessassa viisikin kertaa yössä. Nukun nyt yöni paremmin, eikä yliaktiivinen rakko rajoita menemisiäni mitenkään.
Lue myös: Ravaatko vessassa, karkaako tippa?
Katri kannustaa vertaisiaan avun pariin.
– Nolouden vuoksi ei kannata kärvistellä vaivan kanssa yksin. Yliaktiivisella rakolla on oma tahto, se ei ole aikuisen kontrollista kiinni, joten siitä ei kannata tuntea syyllisyyttä, Katri rohkaisee.