Elämämme pohjautuu arkisille asioille, jotka luovat perusturvallisuuden tunteen. Turvallisessa ja hyväksytyssä ympäristössä jokaisen on helppo olla ja elää. Jokainen voi antaa itsestään toiselle vähintään hyväksyvän katseen tai hymyn.
Lapsuudenkodista olen ammentanut omaan äitiyteeni ja elämääni perusarvot, jotka ovat välittäminen, läheisyys ja yhdessä tekeminen. Valitettavasti kaikilla suomalaisilla ei ole yhtä hyvät lähtökohdat. On monia asioita, joista olen huolissani suomalaisesta hyvinvoinnista puhuttaessa.
Sairastuttava yksinäisyys
Monille juhlapyhät ovat painajaisia. Yksinäisyys korostuu entisestään niille, joilla ei ole ketään, jonka kanssa sitä jakaa. Riittämätön tukiverkosto ja yksinäisyys ovat kasvava ongelma monen elämässä.
Tutkimustulokset kertovat karua kieltä yksinäisyyden terveyttä horjuttavasta vaikutuksesta. Se kohottaa varhaisen kuoleman riskiä jopa 14 % verrattuna läheisten ja perheen ympäröimiin ihmisiin. Yksinäisyys on jopa lihavuutta ja tupakointia merkittävämpi terveysriski. Lasten ja nuorten yksinäisyyden kierre alkaa varhain. Jos nuori ei ole seitsemänteen luokkaan mennessä löytänyt ystävää, ennakoi se yläasteajalle yksinäisyyttä. Aikuisiän yksinäisyyden pohja on yli puolella luotu jo teini-iässä. Kasvava yksinäisyys on todellinen huoli yhteiskunnassamme.
Yhteisiä ratkaisuja
Sivistyneessä yhteiskunnassa jokaisen tulisi tuntea olevansa rakastettu, tarpeellinen ja arvostettu. Todellista apua ja tukea on saatava niitä tarvittaessa. Välittämistä ei kuitenkaan voi ulkoistaa yhteiskunnalle. Välittäminen lähtee meistä jokaisesta.
Olen vieraillut useissa syrjäytymisen vastaista työtä tekevissä järjestöissä, kuten HelsinkiMissiossa, FinFamissa ja Diakonissalaitoksen Vamoksessa. Järjestöjen ja viranomaisten yhteistyötä on tulevaisuudessa tehostettava etsimällä uusia yhteistyömalleja ja madaltamalla toimintakynnystä julkisen ja kolmannen sektorin välillä.
Lue myös: Palveleva puhelin tarjoaa apua yksinäisyyteen ja turvattomuuteen
Ratkaisuna ovat laadukas varhaiskasvatus sekä varhaisen puuttumisen malli perheiden ja yksilön elämässä. Syrjäytymistä ehkäisee esimerkiksi harrastus, jossa lapsi, aikuinen tai vanhus saavat kohdata toisia ihmisiä. Ajatus, ettei ketään jätetä yksin, kantaa satoa.
Koulutus ja työ antavat perustan hyvälle elämälle. Riittävä toimeentulo ja mielekäs työ edesauttavat hyvää elämänlaatua ja siten ehkäisevät myös syrjäytymistä. Köyhyys altistaa ihmisen syrjäytymiselle. Meillä ei ole varaa antaa kenenkään syrjäytyä, sillä silloin menetämme inhimillisesti ja kansantaloudellisesti tulevaisuuden tekijän. Ratkaisuja on, kunhan vain on yhteistä tahtoa.
Tasapainoinen arki
Äitiys on muuttanut arkeani melkoisesti. Tasapaino työn ja perhe-elämän kanssa tuo harmoniaa kaikkeen tekemiseen. Sovitan aikatauluni sen mukaan, että voin olla mahdollisimman paljon tyttäremme kanssa. Aika lentää ja lapsi kasvaa. Perhe on suurin iloni. Pyrin vähentämään stressiä liikkumalla luonnossa, nukkumalla riittävästi ja syömällä terveellisesti. Kiireetön yhdessä oleminen perheen ja läheisten kanssa on minun turvaverkkoni. Samaa tukiverkostoa toivon jokaiselle.
Kirjoittaja Jaana Pelkonen on kansanedustaja.