Pia Vihinen
erikoislääkäri, syöpätaudit ja sädehoito, Läntinen Syöpäkeskus
Ihomelanooman ehkäisemiseksi on tärkeää suojautua liialta auringolta, jotta iho ei pääse palamaan.
Melanoomaan sairastuneiden viimeisimmät lukumäärätiedot ovat vuodelta 2018. Silloin Syöpärekisterin mukaan sairastumisia oli noin 1 600 vuodessa. Melanooma tulee tyypillisimmin ihoon, mutta se voi muodostua myös esimerkiksi suolistoon.
Ihoa on estettävä saamasta liikaa UV-säteilyä, josta voi aiheutua DNA-vaurioita solun perimään, jolloin solut alkavat kasvaa villimmin. Tästä saattaa olla seurauksena ihomelanooma.
Auringossa palamisen lisäksi melanooman riskiä lisäävät perintötekijät sekä immuunipuolustusta heikentävät lääkkeet.
– Melanoomaan sairastuneiden määrässä on ollut monta vuotta jyrkkää kasvua. Nyt onneksi näyttää siltä, että kasvu olisi tasaantunut, sanoo syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri, dosentti Pia Vihinen Läntisestä Syöpäkeskuksesta.
Melanooman ennuste on hyvä, kun se hoidetaan ajoissa.
Vihinen puhuu järkevän aurinkokäyttäytymisen tärkeydestä ihomelanooman ennaltaehkäisyssä. Aurinkosuojaa kannattaa käyttää ja lisäksi on hyvä pitää päähinettä auringossa ollessaan.
Hän suosittelee auringossa oleilun välttämistä keskipäivällä, kun aurinko paistaa voimakkaimmin.
– Kannattaa seurata säätiedotuksen yhteydessä ilmoitettavaa UV-altistuskerrointa, Vihinen lisää.
– Melanoomaan voi myös sairastua sattuman seurauksena ja se voi tulla sellaiselle alueelle ihoa, joka ei ole saanut aurinkoa, esimerkiksi jalkapohjiin, Vihinen lisää.
Melanoomaa on eri paksuisia
Noin puolet kaikista melanoomista Suomessa löydetään luomesta. Lääkäriin kannattaa mennä erityisesti silloin, jos huomaa, että luomi kasvaa tai kutisee, siihen tulee värimuutoksia, se vuotaa verta tai luomen reunoihin tulee rosoisuutta viikkojen kuluessa.
– Yleensä Suomessa löydetyt melanoomat ovat alkuvaiheen melanoomia ja pinnallisia.
Melanooma luokitellaan tavallisimmin sen paksuuden mukaan. Mitä paksumpi melanooma on, sen suurempi leviämis- ja uusiutumisriski siihen liittyy.
– Keskimäärin miehiltä löydetyt melanoomat ovat vähän paksumpia kuin naisille diagnosoidut melanoomat.
Vihinen arvelee, että tätä selittää se, että naiset usein seuraavat ihoaan tarkemmin, ja hakeutuvat miehiä herkemmin lääkäriin.
Jokaiselle melanoomaan sairastuneelle tehdään yksilöllinen hoitosuunnitelma. Tavallisimmin melanooma hoidetaan leikkauksella.
– Melanooman ennuste on hyvä, kun se hoidetaan ajoissa, Vihinen lisää.
Pahimpia melanoomia ei voida leikata. Silloin on kyse metastaattisesta melanoomasta, jota hoidetaan lääkkeillä. Joskus melanooman hoitoon voidaan tarvita sekä leikkaushoitoa että liitännäishoitona annettavaa lääkehoitoa, jolla pyritään estämään taudin uusiutuminen.
FI2104283702