Skip to main content
Etusivu » Vatsa ja suolisto » Hellapoliisi: Jatkuva palaute avain gluteenittomaan kehitykseen
Erityisruokavaliot

Hellapoliisi: Jatkuva palaute avain gluteenittomaan kehitykseen

Hellapoliisi
Hellapoliisi
Hellapoliisi Kati Jaakonen on tyytyväinen gluteenittomien tuotteiden valikoiman kehittymiseen. Kuva: Kati Jaakonen

Moni gluteenitonta ruokavaliota noudattava on viime vuosina ilokseen pannut merkille gluteenittomien tuotteiden kasvaneen valikoiman. Haasteitakin vielä on.

Sosiaalisessa mediassa nimellä Hellapoliisi toimiva Kati Jaakonen muistuttaa, että vaikka perusruokaa on helppo valmistaa gluteenittomana, leipien ja erityisesti hiivataikinaleivonnaisten rakenne koetaan usein haasteelliseksi.

– Siksi onkin hienoa, että valikoima on myös näiden kohdalla parantunut ja että valmistajat ottavat asian vakavasti.

Jaakonen pitää itse juuri sosiaalista mediaa toimivana kanavana tiedon ja kokemusten jakamiseen.

– Sitä kautta tietoisuus eri tuotteista niin hyvässä kuin pahassa tavoittaa kohderyhmän ja valmistajat. Palautteen antaminen ja saaminen on avain kehitykseen, Jaakonen painottaa.

Entä jos vieraaksi on saapumassa gluteenitonta ruokavaliota noudattava vieras? Jaakosen mielestä tätä on turha säikähtää.

– Perusraaka-aineista valmistettu ruoka on usein jo itsessään gluteenitonta. Mikäli ruoka vaatii suurustusta tai leivitystä, kaupoista löytyy kyllä korvaavat tuotteet. 

Muista – murunenkin voi aiheuttaa tuhoa

Tavallisessa ruokavaliossa tuotteiden korvaaminen gluteenittomilla vastaavilla on vaivatonta, eikä Jaakosen mukaan vaadi sen suurempaa taitoa. Tarkkana pitää silti olla.

– Hyvin pienikin määrä gluteenia voi saada pahaa tuhoa keliaakikon suolinukkaan ja parantuminen kestää kauan.

Jaakonen suosittelee kokeilemaan leivonnan apuaineita eli psylliumia ja ksantaania rakenteen parantamiseksi hiivataikinaleivonnassa.

– Ja muistetaan, että normaalin kaksinkertaisen kohotuksen sijasta taikina kohotetaan hiivataikinaleivonnassa vain kerran. 

Lopuksi Jaakonen kehottaa mahdollisuuksien mukaan ottamaan kaikki vieraat yhtä lailla huomioon.

– Esimerkiksi pieniin juhliin kaikki kannattaa valmistaa mahdollisimman moneen ruokavalioon sopivaksi.

Lukuvinkki!

Gluteenittomat – Helpot reseptit on Jaakosen ja Marjo Kauppilan kirja, joka sisältää paitsi gluteenittomia reseptejä myös reseptejä puolivalmisteiden hyödyntämiseen tarjoiluissa.

Suussasulava britatorttu

Kuva: Hellapoliisi

Britatorttu on upea marenkikuorrutteinen levykakku, joka sopii erinomaisesti juhlien kakuksi. Käytä koristeluun erilaisia marjoja ja hedelmiä vaihdellen.

Britatorttu
8 annosta

Pohja:
125 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 munankeltuaista
1 dl maitoa
1½ dl hienoa gluteenitonta
jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta

Pinnalle:
2 munanvalkuaista
1½ dl tomusokeria
50 g mantelilastuja tai mantelirouhetta

Täyte:
2 dl vispikermaa
250 g sitruunanmakuista rahkaa
100 g tuoreita tai pakastemarjoja
1 tl vaniljasokeria
sokeria maun mukaan

Pinnalle:
tomusokeria
2–3 dl tuoreita vadelmia
1–2 kiivihedelmää

Ohjeet:

  1. Vaahdota huoneenlämpöinen voi tai margariini ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
  2. Lisää vaniljasokeri ja munankeltuaiset yksitellen vatkaten.
  3. Lisää maito, gluteeniton jauhoseos ja leivinjauhe. Kääntele taikina tasaiseksi.
  4. Levitä taikina suorakaiteen muotoon reunalliselle uunipellille. Voit jättää osan pellin tilasta käyttämättä.
  5. Vaahdota munanvalkuaiset valkoiseksi vaahdoksi ja lisää tomusokeri vähän kerrallaan koko ajan vatkaten. Levitä marenkivaahto taikinalevyn pinnalle ilmavasti lusikalla. Ripottele pinnalle mantelilastut tai mantelirouhe.
  6. Paista pohjaa 175-200 asteessa uunin keskiritilätasolla noin 20 minuuttia. Leikkaa torttulevy kahteen yhtä suureen osaan kerroksiksi.
  7. Vaahdota vispikerma ja vatkaa joukkoon sitruunanmakuinen rahka. Vatkaa joukkoon marjat, vaniljasokeri ja sokeria maun mukaan.
  8. Tarkista maku.
  9. Levitä seos toisen torttupohjan päälle reunoja myöten ja ripottele pinnalle marjat.
  10. Nosta varovasti toinen levy päälle ja siivilöi pinnalle hieman tomusokeria.
  11. Koristele tuoreilla vadelmilla ja kiivi-hedelmäpaloilla.

Next article