Skip to main content
Etusivu » Hyvinvointi » Ihminen tarvitsee ihmistä – kulttuurin vaikutus hyvinvointiin on ilmeinen
Henkinen hyvinvointi

Ihminen tarvitsee ihmistä – kulttuurin vaikutus hyvinvointiin on ilmeinen

COVID-19-pandemia on kouriintuntuvasti osoittanut, mitä kulttuurin puute merkitsee. Kuva: Getty Images

Eri kulttuurin muodot, kuten musiikki, taide ja elokuvat lisäävät tutkimusten mukaan hyvinvointia ja pidentävät elämää.

– Pidän kulttuuria erinomaisena keinona tavoittaa kanssaihmisten läsnäolo ja keskinäinen luottamus. Kyse ei siis ole kulttuurielämyksen suorasta vaikutuksesta, vaan inhimillisestä läsnäolosta, jonka kulttuuriharrastus mahdollistaa.

Näin dosentti ja kirjailija Markku T. Hyyppä avaa keskustelun kulttuurin vaikutuksesta hyvinvointiin. Samalla hän haluaa korostaa, ettei kulttuuri tarkoita vain korkeakulttuuria, kuten moni virheellisesti luulee, vaan on käsitteenä huomattavasti laajempi.

– Eikä kyse ole pelkästään hyvinvoinnista vaan henkiin jäämisestä. Niin sanotun korkean tai matalan kulttuurin vaikutus on yhteisöllinen, Hyyppä sanoo. 

Hyyppä yhtyy ajatukseen, jossa kuvataan kulttuurin tarkoittavan yhteisössä vallitsevaa elämäntapaa. Hänen mukaansa kulttuuri sopii jokaiselle. 

– Kulttuuri on yhteiskunnan tai ihmisryhmän henkisten, aineellisten, älyllisten ja emotionaalisten ominaisuuksien koostumus, ja se sisältää taiteiden ja kirjallisuuden lisäksi elintavat, yhteiselämän, arvojärjestelmät, traditiot ja uskomukset, Hyyppä siteeraa UNESCOn määritelmää.

Kannattaa olla kulttuurifriikki

Hyyppä muistuttaa, että viimeaikainen COVID-19-pandemia on kouriintuntuvasti osoittanut, mitä kulttuurin puute merkitsee.

– Kulttuurin harrastamista rajoitettiin taudin leviämisen ehkäisemiseksi. Vielä ei tiedetä, kuinka syvän loven kulttuuriharrastusten puute loppujen lopuksi jättää kansalaisten hyvinvointiin ja terveyteen.

Esimerkiksi elokuvissa käyminen tuntuu Hyypän mukaan miltei sähköistävän arjen ja tuovan siihen myös inhimillistä lisäulottuvuutta. 

– Ihminen tarvitsee kanssaihmisen läsnäoloa ja lajitovereihin samastumista. Läsnäolon tavoittaa menemällä elokuviin, jossa voi samastua elokuvan näyttelijöihin ja tapahtumiin.

Hyyppä painottaa ennen kaikkea tutkimustuloksia, jotka osoittavat kulttuurin ilmeisen vaikutuksen myös ihmisen terveyteen ja elinikään.

– Kulttuuria ja taiteita paljon harrastavat, niin sanotut kulttuurifriikit, pysyvät terveempinä ja elävät pitempään kuin kulttuurista piittaamattomat sohvaperunat.

Next article